Jako szef kuchni i mistrz kulinarny często dbam o oprawę kulinarną bankietów, uroczystych gali i innych prestiżowych wydarzeń. Kilkakrotnie miałem również przyjemność reprezentowania polskich kulinariów na ważnych międzynarodowych imprezach. LISTA NAJWAŻNIEJSZYCH PRZEDSIĘWZIĘĆ, które miałem przyjemność współtworzyć, dbając o podniebienia zaproszonych gości – Konferencja Fashion Designer Awards, 5 luty 2020, Mysia 3, 50 osób – Telekamery […]
Zobacz więcejW ostatnich latach zauważyłem spore zainteresowanie organizacją przeróżnych festiwali kulinarnych. Wiele polskich miast może pochwalić się cyklicznymi wydarzeniami kulinarnymi, które mają licznych zwolenników i wielbicieli. Z racji wykonywanego zawodu, często jestem zapraszany na tego typu imprezy, prowadzę je, organizuję pokazy połączone z degustacjami, uczestniczę w pracach jury podczas konkursów na najlepszą potrawę, czy restaurację regionu. […]
Zobacz więcejW ostatnich latach przeprowadziliśmy wiele warsztatów kulinarnych dla firm, szkół, a nawet osób prywatnych. Wspólne gotowanie cieszy się coraz większym zainteresowaniem. I wcale nie jestem zaskoczony, bo to naprawdę świetna zabawa 🙂 Podczas tych spotkań poznałem wiele wspaniałych osób, z kilkoma nawet się zaprzyjaźniłem i pozostaję w kontakcie. Bardzo miło jest spotkać ludzi, często mężczyzn, którzy […]
Zobacz więcejOd wielu lat mam przyjemność być szefem letniego gotowania i wraz z moim kulinarnym teamem co roku przygotowywać dania podczas letnich tras koncertowych. Każdy wakacyjny weekend spędzamy wówczas w innej części Polski, w każdą sobotę i niedzielę jesteśmy w innej miejscowości, rozkładamy scenę, na której odbywają się koncerty oraz towarzyszące jej koncertowe miasteczko. Wszystko zaczęło […]
Zobacz więcejW 2009 roku miałem przyjemność gotować z gwiazdami i przybliżyć Państwu tajniki prostej, ale smacznej kuchni. Byliśmy w największych warszawskich Centrach Handlowych oraz w pięknych zakątkach stolicy. W letnim gotowaniu na tarasie widokowym przy warszawskiej Starówce pomagali mi: muzyk Marek Kościkiewicz i aktor Robert Moskwa, a w kulinarnym podboju Pól Mokotowskich uczestniczyli: znany satyryk, autor […]
Zobacz więcejW kwietniu i maju 2009 roku wraz z Karolem Okrasą uczestniczyłem w cyklu pokazów Farutex – Inspiracje Kulinarne. W ramach projektu odwiedziliśmy pięć polskich miast: Zieloną Górę, Bydgoszcz, Szczecin, Kraków i Lublin, przygotowując dla zaproszonych Gości potrawy z wykorzystaniem najlepszych produktów z oferty firmy Farutex: warzyw Oerlemans, ziemniaczków i frytek Farm Frites oraz ryb i […]
Zobacz więcejPisząc o swoich dotychczasowych działaniach, muszę opowiedzieć o cyklu ekskluzywnych kolacji, które organizowałem pod hasłem „Medialne kolacje Robert Sowy”. Każda kolacja była okazją do degustacji przygotowanych przeze mnie autorskich potraw, ale również do przedstawienia interesujących tematów i spotkania z ciekawymi Gośćmi. Wszyscy uczestnicy kolacji, to osoby, z którymi przyjaźnię się od lat i które są […]
Zobacz więcejWszystko zaczęło się oczywiście, kiedy byłem dzieckiem. Grałem na podwórkowym boisku z innymi, takimi jak ja – skrycie marząc, by zagrać w drużynie narodowej. No cóż, nie udało się. Ale dostałem od losu inny prezent… Byłem w reprezentacji! Co prawda nie strzeliłem żadnego gola, ale wszystkim wyszło to na zdrowie. W roku 1998 zostałem mianowany […]
Zobacz więcej