‹ Poprzednia książka   Następna książka ›

„EUROPEJSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA”

„EUROPEJSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA”

Dorsz gotowany na parze, z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym, marynowana perliczka z pieca, podana z gruszkami w miodzie, z rozmarynem i czarnym pieprzem, a na deser truskawki smażone z pomarańczami i rozmarynem… to tylko wybrane propozycje, zebrane w nowej na polskim rynku wydawniczym pozycji - „Europejskiej Książce Kucharskiej”. Edycja polska została wydana pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

 

Wydaniu publikacji przez zrzeszonych w Europejskim Towarzystwie Kardiologicznym (European Society of Cardiology) ekspertów kardiologów przyświecał cel: profilaktyka chorób układu krążenia.

Światowe badania pokazują, że co 20 sekund ktoś przechodzi zawał serca, a co minutę 1 osoba z tego powodu umiera. Choroby układu krążenia to także ciągle najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce. - mówi prof. dr hab. med. Janina Stępińska, Prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego - Przestrzeganie zasad właściwego żywienia przekłada się na sukces w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Dlatego Polskie Towarzystwo edukuje na temat możliwości profilaktyki oraz zachęca do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. Mamy nadzieję, że pomoże w tym polska edycja „Europejskiej Książki Kucharskiej”.

 

Książka została podzielona na 2 części: edukacyjną i kulinarną. Czytelnicy znajdą w niej przystępne wyjaśnienie, czym są choroby układu krążenia, cukrzyca czy zaburzenia lipidowe oraz praktyczne wskazówki dotyczące zdrowych składników i sposobów przygotowywania posiłków. Książka zawiera także tabelę wartości odżywczych prawie 250 produktów spożywczych oraz tabelę produktów z określonym indeksem glikemicznym. Tabela składników zaś umożliwia czytelnikowi przyrządzenie ulubionych potraw w zdrowszy sposób, poprzez proste dostosowanie proporcji „dobrych” i „złych” składników.

Główną część publikacji stanowi prawie 200 przepisów, dzięki którym wyruszamy w kulinarną podróż w towarzystwie światowej klasy kardiologów, diabetologów, ekspertów ds. żywienia oraz lokalnych mistrzów kuchni. Czytelnik może liczyć, że pasja jedzenia i gotowania nie zakończy się otyłością czy poważnym schorzeniem. Celem autorów było zachęcenie do zadbania o własne serce poprzez stosowanie zdrowej diety bez rezygnowania z przyjemności jedzenia.

„Europejska Książka Kucharska” to również możliwość poznania kuchni z różnych krajów. Pokazują je m.in. barwne fotografie, zawarte w wydanej albumowo książce.

Nie istnieje kuchnia europejska jako taka – wyjaśnia Robert Sowa, mistrz kuchni, który opracował przepisy kuchni polskiej – „Europejska Książka Kucharska” łączy podejście różnych kultur do kwestii odżywiania i kulinariów.

Książka dedykowana fundacji European Heart for Children - część dochodu ze sprzedaży wydania polskiego przeznaczona zostanie na fundację.

Autorami „Europejskiej Książki Kucharskiej” są prof. Roberto Ferrari i Claudia Florio. Redaktorami polskiego wydania są eksperci: prof. Janina Stępińska, prof. Władysław Grzeszczak, prof. Wiktor Szostak oraz mistrz kulinarny Robert Sowa. 

„Europejska Książka Kucharska” zawiera m.in.:
• Opisy podstawowych produktów żywieniowych, ze wskazaniem, jaki mają wpływ na zdrowie.
• Opisy najważniejszych substancji chemicznych, zawartych w najczęściej spożywanej żywności.
• Porady dotyczące zdrowego stylu życia.
• Objawy, leczenie i charakterystykę ogólną najczęstszych chorób serca.
• Materiały edukacyjne dotyczące budowy i pracy serca.
• Piramidę indeksu glikemicznego (IG) oraz tabelę produktów z wysokim IG.
• Porady dotyczące gotowania:
- które składniki warto stosować w dużych ilościach, a których możliwie unikać?
- o czym pamiętać przy gotowaniu na parze, podgrzewaniu w kuchence mikrofalowej czy smażeniu na grillu?
• Prawie 200 przepisów na zdrowe i smaczne dania z całego świata
• Ponad 100 doskonałej jakości zdjęć potraw

Autorzy:
Prof. Roberto Ferrari
- Profesor kardiologii na Uniwersytecie w Ferrarze, Prezes Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w latach 2008-2012
Claudia Florio - reżyser filmowy, prezes fundacji European Heart for Children
Paolo Zappaterra - fotograf

Redaktorzy wydania polskiego:
Prof. Janina Stępińska
- prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego w latach 2011-2013, kierownik Kliniki Intensywnej Terapii Kardiologicznej Instytut Kardiologii w Aninie
Prof. Władysław Grzeszczak - prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w latach 2007-2011, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nefrologii i Diabetologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu
Prof. Wiktor Szostak - Kierownik Zakładu Żywności i Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Robert Sowa - mistrz kulinarny, wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni

"Europejską książkę kucharską" można kupić TUTAJ.
PS. Nie zapomniijcie podać kodu rabatowego robertsowa. Będzie taniej!

Zapraszamy na: www.europejskaksiazkakucharska.pl