27 kwietnia 2016 roku ukazała się książka "Krok po kroku z Robertem Sową", w której zaprezentowano 120 sprawdzonych, autorskich przepisów na proste, ale niebanalne dania Roberta Sowy.
Mistrz kulinarny zadbał oczywiście o najlepsze jakościowo, łatwo dostępne i wzbogacające smak składniki. Przy każdym przepisie znajdują się symbole informujące o stopniu trudności i czasie potrzebnym na przygotowanie dania. Dodatkowo zadanie ułatwią zdjęcia ilustrujące poszczególne etapy wykonania potrawy.
Na miłośników tradycyjnej polskiej kuchni czekają przepisy na m.in. bigos z duszonymi żeberkami i pomidorami, flaki drobiowe z borowikami i suszonymi pomidorami, kluski śląskie z sosem grzybowym czy leczo. Nie zabrakło także bardziej egzotycznych i wyszukanych propozycji - koniecznie spróbujcie czerwono-czarnej pasty z anchois i kaparów, warzywnych spring rolls'ów z pikantnym guacamole i śródziemnomorskich krokietów z serem feta i szpinakiem,
Warto również spróbować sałatki z makaronem i suszonymi pomidorami, pierogów ze szpinakiem i kurkami czy sałatki z cykorii i mandarynek. Ana deser proponuję m.in. bezglutenowe ciasto czekoladowe, szybką tartę czekoladową z kiwi, karpatkę i szarlotkę.
"Mam nadzieję, że będziecie przygotowywać potrawy wspólnie ze mną „krok po kroku”, a książka będzie dla Was miłym drogowskazem na kulinarnej drodze, pełnej radości i smaku" Robert Sowa
Książka "Krok po kroku z Robertem Sową" została mianowana KSIĄŻKĄ KUCHARSKĄ ROKU 2016 w ramach Poland 100 Best Restaurants Awards 2016.