„Księga Szefów Kuchni” prezentuje współczesne trendy w kuchni polskiej i różnorodność kunsztu kulinarnego szefów: od podejścia tradycyjnego do bardzo nowoczesnych rozwiązań z kuchni molekularnej. Przeznaczona jest dla wszystkich miłośników gotowania, którzy sztukę kulinarną traktują z prawdziwą pasją i zawsze chętnie doskonalą swoje umiejętności. Znajdą oni w książce blisko 150 pięknie zilustrowanych przepisów na oryginalne i wyśmienite dania takie jak grasica cielęca z borowikami i chałką, polędwiczka w kruszonce ziołowej czy pierogi z kaszanką okraszone cebulą i kawałkami dyni. Wraz z przepisami na wykwintne desery książka stanowi podstawę do przygotowania wielu uroczystych obiadów i kolacji, które wzbudzą podziw gości.
„Księgę Szefów Kuchni” przygotowało szesnastu wybitnych mistrzów kulinarnych – kucharzy wielokrotnie nagradzanych i utytułowanych, którzy gotowali w najlepszych restauracjach w Polsce i zagranicą. Są to: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Waldemar Hołówka, Wiesław Bober, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Tomasz Deker, Teo Vafidis, Stefan Birek, Konrad Birek, Michał Górecki, Przemysław Klima, Krzysztof Kopciński, Jan Kuroń, Jarosław Walczyk i Artur Świerżewski.
O autorach:
ROBERT SOWA - znany kucharz, autor książek kulinarnych i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce oraz juror i reprezentant na polskich konkursach kulinarnych. Szef kuchni i właściciel restauracji Sowa & Przyjaciele na warszawskim Mokotowie.
JERZY PASIKOWSKI - prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Pomysłodawca i założyciel Polskiej Rady Kulinarnej. Uczestnik i laureat wielu konkursów krajowych i zagranicznych. Autor licznych publikacji prasowych o tematyce gastronomicznej.
WALDEMAR HOŁóWKA – właściciel Firmy Handlowo-Usługowej HOL SON GROUP. Członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
WIESŁAW BOBER – dyrektor Gastronomii i zastępca dyrektora hotelu „Verde Montana” w Kudowie-Zdroju. Przez wiele lat był szefem kuchni w hotelu „Villa Verde” w Zawierciu. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Współtwórca i wiceprezes Stowarzyszenia Turystyki i Biznesu w Kudowie-Zdroju.
MARCIN BUDYNEK – szef kuchni i dyrektor Działu Gastronomii w hotelu „Warszawa” w Augustowie. Założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni. Laureat licznych konkursów.
TOMASZ JAKUBIAK - kucharz i dziennikarz kulinarny. Ekspert i doradca kulinarny. Właściciel sieci restauracji kuchni meksykańskiej S’poco Loco. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
TOMASZ DEKER – mistrz cukiernictwa, współwłaściciel sieci cukierni „T. Deker Patissier & Chocolatier”. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Reprezentant kraju oraz trener kadry narodowej w międzynarodowych olimpiadach kulinarnych.
TEO VAFIDIS - z pochodzenia Grek, z zawodu – szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, z pasji – ambasador kultury i kuchni greckiej. Członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Honorowy Członek Chef’s Club Grecji.
STEFAN BIREK - pierwsze szlify w zawodzie zdobywał w jednej z najlepszych restauracji - „Bazyliszek” na rynku Starego Miasta w Warszawie. Swoją wiedzę i doświadczenie pogłębiał w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i w Austrii. Laureat licznych konkursów organizowanych przez Polskie Zrzeszenie Hoteli, obecnie juror.
KONRAD BIREK – zamiłowanie do gotowania zaszczepił mu ojciec, Stefan Birek. Szef kuchni w autorskiej restauracji Roberta Sowy „Sowa & Przyjaciele” w Warszawie. Laureat licznych konkursów, m.in. zdobywca tytułu Profesjonalisty Roku w 2002 i 2005 r.
MICHAŁ GóRECKI – szef kuchni w warszawskiej restauracji „Endorfina Foksal” w zabytkowym Pałacu Zamoyskich. Członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Uczestnik i laureat wielu konkursów kulinarnych, m.in.: „Kuchnia Polska wczoraj i dziś” i „Kulinarny Puchar Polski”.
PRZEMYSŁAW KLIMA - chef w restauracji „Sowa & Przyjaciele”. Doświadczenie w gastronomii zdobył w konkursach i stażach, m.in. w restauracji „Noma” 2 gwiazdki Michelin, która trzy razy z rzędu została uznana za najlepszą restaurację na świecie.
KRZYSZTOF KOPCIŃSKI - szef cukierni w restauracji „Sowa & Przyjaciele”. Członek Ogólnokrajowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Doświadczenie zdobywał praktykując w cukierni Stefana Górskiego na warszawskim Zaciszu.
JAN KUROŃ – szef kuchni we własnej firmie. Szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej. Przez wiele lat pracował w firmach cateringowych oraz restauracjach w Warszawie. Gotował wraz z bratem w serii programów „Kuroniowie rozgryzają” w Kuchnia TV, współpracował także z TVN, obecnie gotuje w TVP2.
JAROSŁAW WALCZYK - mistrz kulinarny. Właściciel i główny szef kuchni restauracji „Walczyk Smaków” w Gdyni. Współzałożyciel, fundator i sekretarz generalny Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych
ARTUR ŚWIERŻEWSKI - szef kuchni hotelu „Trylogia”. Członek: Fundacji Klubu Szefów Kuchni, SK BANKU, kół łowieckich „Wrzos” i „Jeleń” oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Promuje dziczyznę i dary polskich lasów. Bierze także czynny udział w imprezach propagujących zdrową żywność