Nazwisko Roberta Sowy to gwarancja kuchni najwyższych lotów. Mistrz kulinarny od samego początku do swojego gotowania podchodził bardzo ambitnie, stale podnosząc sobie poprzeczkę oraz kreując nowe kulinarne trendy. Odzwierciedlenie jego największych pasji oraz bogatego doświadczenia odnajdziemy w otwartej niedawno Restauracji N31, przy ul. Nowogrodzkiej 31 w Warszawie.
Potrawy serwowane przez Roberta Sowę to prawdziwe arcydzieła sztuki kulinarnej, zachwycające zarówno smakiem, jak i kunsztem przygotowania i zaserwowania. Gospodarz od zawsze poszukiwał nowych smaków, jednakże niezmiennie bazował na tym, co polska kuchnia ma najlepszego do zaoferowania. Dlaczego? Z bardzo prostego powodu – kochamy smaki, które znamy od pokoleń. Z ich obfitości można czerpać pełnymi garściami i wybierać produkty i potrawy odpowiednie na każdą okazję. Od wieków jednak na naszych ziemiach przeplatały się ze sobą wpływy i trendy, co powodowało, że także kuchnia przeżywała swoje małe ewolucje. Najlepszym tego wyrazem jest kosmopolityczna Warszawa.
To, co najcenniejsze w polskiej kuchni
Robert Sowa to prawdziwy ambasador polskich smaków. Na każdym kroku popularyzuje rdzenny charakter rodzimej kuchni. Jagnięcina, wołowa polędwica, słonina, kaszanka, aromatyczne borowiki, a także ziemniaki, burak, rzepa czy topinambur w autorskim wydaniu mistrza kulinarnego przybierają interesujący i wykwintny charakter. W ostatnich czasach kuchnia polska odchodzi od tradycji w stronę trendów włoskich czy francuskich, często rezygnując z tego, co ją przez wieki ukształtowało. Robert Sowa nie boi się sięgać po polskie tradycyjne produkty i serwować je w nowym świeżym wydaniu.
Zakosztuj w doskonałościach menu
Zamawiać można z prawdziwego bogactwa propozycji. Wśród przystawek znajdziemy takie perełki jak carpaccio z jagnięciny ze smażonymi grzybami portobello oraz sałatką ze świeżych ziół i kiełków czy autorska propozycja Roberta Sowy tatara z polędwicy wołowej z plastrami marynowanej słoniny i borowikami. Warto także skosztować unikatowo przyrządzonych policzków wołowych z sosem Madera, kaszanką z podrobami oraz purée kalafiorowym z karmelizowaną marchewką. Zupy, które trafiły do menu, to na przykład krem z pieczonych buraków z kozim serem, pesto kolendrowym i prażonymi pestkami słonecznika lub aromatyczny krem z grzybów leśnych z serem Bursztyn i tartą truflą. Wśród dań głównych królują pieczony halibut z purée z zielonego groszku, warzywami i consommé cebulowym, a także gicz cielęca z włoską kapustą, purée z topinamburu, pieczonych buraczków i sosem Veloute. Pozostaje jeszcze deser, którego w tym miejscu grzechem byłoby sobie odmówić. Co powiecie na mus z chałwy z prażonym sezamem i coulisem malinowym lub dostarczający potężną dawkę endorfin deser czekoladowy z nutą tymianku, lodami kolendrowymi i pistacjowym crumble? Takie lekkie o oryginalne słodkości będą idealnym dopełnieniem obiadu!
Pamiętajcie także o specjalnym menu lunchowym, z którego w cenie 35 zł skorzystać można od poniedziałku do piątku w godz. 12-16.
Weź udział w wyjątkowym KONKURSIE i wygraj specjalną kolację u mistrza Sowy w N31. Kliknij po SZCZEGÓŁY!
Nowogrodzka 31 – nowy adres na kulinarnej mapie stolicy
Jeśli szukacie tego wszystkiego, co w polskiej kuchni i we współczesnej Warszawie jest najlepszego, a także pragniecie zakosztować w tradycyjnej kuchni z nowoczesnymi i międzynarodowymi akcentami, koniecznie wstąpcie do N31. Z karty dań wybierać będziecie mogli popisowe propozycje według autorskiego pomysłu Roberta Sowy. Powita Was nowoczesne, jasne wnętrze, którego klimat budują grafiki przedwojennej Warszawy. Aby być na bieżąco z tym, co obecnie w kuchni modne, koniecznie odwiedź to wyjątkowe miejsce, które „rozgościło” się w samym centrum stolicy.
Widoki na wielkomiejską przestrzeń z Pałacem Kultury w tle to doskonałe otoczenie zarówno na udaną randkę, jak i na biznesowy lunch. Wśród cieszących żołądek i oko dań można odnieść jedynie sukces – na gruncie zawodowym i towarzyskim.
Warszawa, ul. Nowogrodzka 31