W konkursie rywalizowało w sumie 14 potraw. Jury wybrało te najsmaczniejsze. Pierwszą notę otrzymał karp faszerowany z kaszą gryczaną i grzybami, którego główną twórczynią jest Anna Paluch z Koprzywnicy w Sandomierzu. Drugie miejsce dostał barszcz wigilijny postny z kruchymi pierożkami ugotowany przez Barbarę Jasińską z Łącznej ze Skarżyska – Kamiennej. Jury największy problem miało z przyznaniem ostatniego miejsca na podium. Jednak ostateczną decyzję podjął przewodniczący jury Robert Sowa. Trzecie miejsce otrzymała potrawa: grycoki wykonane przez Jadwigę Brzozę z Sitkówki – Nowiny, powiatu kieleckiego.
Przed ogłoszeniem wyników publiczność mogła oczywiście popróbować pysznych, regionalnych smakołyków. Swoim kunsztem kulinarnym pochwalił się również Robert Sowa, który specjalnie dla publiczności przygotował dania ze świętokrzyskich składników: zupę borowikową z łososiem i pastą truflową oraz pieczonego sandacza w sosie grzybowym z kaparami.
Przepis na Świętokrzyską Potrawę Świąteczną - karpia faszerowanego z kaszą gryczaną i grzybami
Składniki: 1,3 kg karpia, 15 dkg kaszy gryczanej, 10 dkg suszonych prawdziwków, 2 cebule, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 130 ml śmietany, sól, pieprz, kilka łyżek bulionu
Sposób wykonania: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić w paski. Karpia obrać, nie odcinając głowy i natrzeć solą. Kaszę zalać szklanką wrzątku, dodać sól, łyżkę masła i ugotować. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby i całość podsmażyć. Wymieszać z kaszą doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie połączyć go z żółtkami. Doprawionym nadzieniem nafaszerować rybę, zszyć, ułożyć w brytfance. Podlać resztą stopionego masła i 2 łyżkami wody. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni, podlewać powstałym tłuszczem. Karpia przełożyć na półmisek i polać przygotowanym sosem. Sos z pieczenia połączyć z bulionem, zaprawić 150 ml śmietany i szybko zagotować.
Paulina Strojna-Gil