‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Food Service

listopad 2010
Food Service, listopad 2010

 

 

 

Czy dla was też ziemniak równa się codzienność? W końcu podawano je w każdym polskim domu (nie tylko na niedzielny obiad), a oprócz tego w barach mlecznych, przedszkolu... Sceny obierania ziemniaków można znaleźć zarówno w śląskich filmach Kutza, jak i żołnierskich fragmentach „Jak rozpętałem drugą wojnę światową". Nic dziwnego, że ziemniak jest aż tak wszechobecny - to w końcu kopalnia taniej energii! Miąższ zawiera lekko strawne węglowodany, a białko dorównuje jakością sojowemu. Dodajmy do tego, że ziemniaki - zwłaszcza młode - są źródłem witaminy C.

Okazuje się, że jedząc je, uzupełniamy wszystkie niedobory w naszym organizmie: beta-karotenu, witamin H, K, BI, B2, B6 i PP, potasu, fosforu i - w śladowych ilościach - magnezu, wapnia, żelaza, manganu, sodu, fluoru, jodu i siarki. Dzięki tym wszystkim właściwościom i łatwo przyswajalnej skrobi ziemniaki są zazwyczaj zalecane przez lekarzy rekonwalescentom, osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a nawet - niemowlętom, które matki odstawiły od piersi.

Czy nie powinniśmy bardziej docenić tego łatwo dostępnego warzywa? KartoFla, ziemniaka, grula?

 

ROBERT SOWA

Młode ziemniaki zawsze gotujemy w skórce i wrzucamy je na wrzącą osoloną wodę, natomiast stare (np. w okolicach lutego) obieramy i wrzucamy do zimnej wody i gotujemy powoli. Ziemniaki w mundurkach zawsze zalewamy zimną wodą i gotujemy powoli na wolnym ogniu pod przykryciem. Żeby poprawić smak ziemniaków, możemy podczas gotowania wrzucić do nich ząbek czosnku, koperek lub natkę pietruszki.

Tłuczone ziemniaki, czyli inaczej puree, choć kojarzą się niewątpliwie z kuchnią amerykańską, stanowią smaczny dodatek do wielu dań, także w kuchni polskiej. Sadzone jajka, pieczyste czy po prostu panierowany kotlet schabowy - to tylko niektóre z dań, do których stanowią smaczny dodatek. Ziemniaki puree możemy zrobić na kilka sposobów. Sposób pierwszy polega na dodaniu łyżki masła i śmietany (lub pełnotłustego mleka) do tłuczonych ziemniaków. Można dodać też ząbek (lub więcej) czosnku, posiekany koperek lub natkę pietruszki. Drugi sposób to dodatek śmietany i prażonej albo smażonej cebuli. Można też do takich ziemniaków dodać podsmażoną paprykę, koniecznie czerwoną, podsmażone pieczarki albo pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Żeby uzyskać zielone ziemniaczki, dodajemy do tłuczonych ziemniaków szpinak, który wcześniej podprawiliśmy solą, czosnkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Ziemniaki będą się też ładnie prezentowały, jeśli dodamy do nich sporo suszonej słodkiej papryki.

Gotowane ziemniaki stanowią także ciekawe nadzienie, nie tylko np. zapiekanek, ale także popularnych i lubianych pierogów. Wiele ziemniaków na polskich stołach zostaje przerobionych na różnego rodzaju kluski, choćby kopytka, kluski śląskie białe lub ciemne. Wspomnę tylko jeszcze o babce ziemniaczanej, kiszce ziemniaczanej czy kartaczach.