‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

gazetacodzienna.pl

marzec 2010
gazetacodzienna.pl, marzec 2010

 

Wisla4.jpg— Świat nie tylko mięsem żyje, ale również rybami. A jak rybami, to nie panierowanym filetem z surówką z kiszonej kapusty, którą jemy prawie co piątek — przekonywał Robert Sowa.

Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni, realizuje projekt „Zdrowa szkoła”. To cykl szkoleń adresowanych do uczniów placówek gastronomicznych w całej Polsce. W ramach projektu odbył się cykl dziesięciu spotkań z młodzieżą z całego kraju. Miały one na celu propagowanie zdrowego stylu odżywiania oraz przeprowadzenie kampanii informacyjnej o łososiu norweskim - rybie pochodzącej z krystalicznie czystych głębin norweskich fiordów. Ostatnie spotkanie w ramach projektu odbyło się wczoraj w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Władysława Reymonta w Wiśle.

Projekt prowadzony był przez dwóch kucharzy znanych m.in. z programu „Dzień Dobry TVN”. Pierwszym z nich jest wielki miłośnik ryb i owoców morza z Norwegii, znany szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski – Robert Sowa. Towarzyszył mu ambitny przedstawiciel młodego pokolenia kucharzy Grzegorz Łapanowski.

Sowa i Łapanowski prezentowali dania przygotowane na bazie łososia norweskiego w połączeniu ze zdrowymi, tradycyjnie polskimi produktami. — Namawiamy uczniów by wzięli fach w swoje ręce, a jednocześnie chcemy zwrócić im uwagę na fakt, że świat nie tylko mięsem żyje, ale również rybami. A jak rybami, to nie panierowanym filetem z surówką z kiszonej kapusty, którą jemy prawie co piątek, ale również łososiem norweskim, królewską rybą, którą bez problemu można dostać świeżą w polskich sklepach i na bazie której można przygotować wiele znakomitych dań — powiedział Robert Sowa.

Podczas spotkania w Wiśle kucharze zaprezentowali nowoczesne metody przygotowania posiłków, tak aby poszczególne składniki nie traciły walorów odżywczych i smakowych. Na przykładzie dań z łososia omówione zostały techniki, które pozwalają norweskim kucharzom wygrywać największe konkursy kulinarne na świecie. Wszak jednym z celów projektu jest edukacja i popularyzacja łososia norweskiego, jako głównego składnika dań. Nie zabrakło też degustacji potraw. — O jedzeniu można mówić wiele, ale musi temu towarzyszyć również degustacja — przekonywał Robert Sowa.

A uczniów „Patelnioka” przekonywał, że kucharz to wspaniały zawód. — Żadna praca nie jest lekka, ale jeśli praca jest naszym hobby to na pewno będziemy zadowoleni z tego co robimy w życiu — radził znany szef kuchni.