Są one bowiem proste, z dostępnych składników i nie wymagają nadzwyczajnych umiejętności. Zawsze zaś smakują wszystkim, którzy znajdują je na swoich talerzach.
Dla udowodnienia tej opinii przytoczę przepis, który robiłem ostatnio: Kaszanka wiejska z szarą renetą, cynamonem i słodką cebulą
4 pętka krupnioku z kaszy jęczmiennej z podrobami, 3 łyżki oleju rzepakowego,2 pokrojone w piórka słodkie cebule, 2 szare renety, sok z 1/2 cytryny, sól, grubo mielony pieprz, cynamon, 4 kromki żytniego chleba, śmietankowe masło do smarowania
1.Jabłka obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny.
2.Na rozgrzanym oleju obsmażyć kaszankę z każdej strony i odstawić w ciepłe miejsce.
3.Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłka i przyprawy, krótko podsmażyć, aby jabłka zachowały swój kształt.
4.Kaszankę podawać na winnych jabłkach z cebulą i cynamonem oraz z żytnim chlebem, obficie posmarowanym masłem.
Świetnym dodatkiem będzie również tarty, puszysty chrzan i ogórki małosolne.
A oto pytania, dzięki którym można było wygrać książki Roberta Sowy...
1. Najsłynniejsza zupa Podhala to… ?
2. Co to jest ferkase i skąd pochodzi ?
3.Co to takiego buchta i gdzie najczęściej można ją spotkać?