Nie może być zbyt słona, ale za to powinna być pieprzna. Ważne też, aby miała wyraźne kawałki mięsa. Jeśli kupujemy bezpośrednio u rzeźnika lub na targu, z pewnością degustacja będzie możliwa. Kupuję gotową kiełbasę, nie robię jej sam. Zdaję się na fachowca w tej dziedzinie, czyli dobrego rzeźnika. Do białej kiełbasy pasują takie przyprawy jak pieprz, kminek, czosnek, majeranek.
Zupa świąteczna autorstwa mamy Roberta Sowy, pani Marii - „Święconka Wielkanocna”
Składniki dla 10 osób:
2 l serwatki
150 g świątecznej wędzonej szynki
100 g gotowanego boczku
150 g białej kiełbasy
mały kawałek chrzanu
5 ugotowanych żółtek
1 łyżka mąki
2 łyżki chrzanu
4 ugotowane na twardo jajka
Sól, pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa w płynie do zup i potraw Kucharek
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Sposób przygotowania:
Boczek, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę, chrzan obrać. Serwatkę wlać do rondla, jeśli jest zbyt kwaśna, dodać trochę przegotowanej wody. Do serwatki dodać kawałek chrzanu, boczek, szynkę i kiełbasę. Całość gotować 15 minut.
Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z mąką i odrobiną wody, a następnie wlać do wywaru i zagotować mieszając. Doprawić do smaku chrzanem, solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek i przyprawą w płynie do zup i potraw Kucharek.
Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.
Rada pani Marii: im więcej produktów ze święconego koszyczka dodamy do zupy, tym będzie smaczniejsza.