31 lipca w Krynicy Zdroju i 1 sierpnia w Rabce Zdroju mistrz kulinarny Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski – młody znakomity kucharz będą zdradzać tajniki przyrządzania potraw rybnych w ramach cyklicznej imprezy Lata z Radiem.
Znakomici kucharze podzielą się swoją wiedzą kulinarną dotyczącą grillowania – polecą przepisy na gotowe dania i podpowiedzą pomysły na marynaty na łososia norweskiego i sosy do śledzia. Poprzez tego typu spotkania kulinarni znawcy chcą zachęcić Polaków do korzystania z niezgłębionych walorów zdrowotnych i smakowych ryb. Pragną aby wszyscy rodacy wprowadzili ryby do codziennego menu, stosowali je w ulubionych potrawach, wkomponowywali w dania kuchni regionalnej.
Działalność znawców sztuki kulinarnej nie zawęża się do pojedynczych spotkań w ramach różnych imprez. W trakcie wspólnie prowadzonych akcji adresowanych do uczniów szkół kulinarnych, restauratorów i konsumentów Robert Sowa, jako wieloletni ambasador ryb i owoców morza z Norwegii, przedstawia wszystkie zalety łososia i śledzia norweskiego, a Grzegorz Łapanowski – aktywny popularyzator zdrowego stylu życia oraz produktów regionalnych, opowiada o żywności i żywieniu w aspekcie zdrowotnym oraz o produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w kontekście zrównoważonego rozwoju, a także o roli produktu regionalnego.