‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Olivia

luty 2010
Olivia, luty 2010

Trzy pomysły na żurawinę
Ten smaczny i zdrowy owoc zdecydowanie za rzadko gości na naszych talerzach. A to nie tylko świetna przekąska. Żurawina amerykańska może mieć wiele różnych zastosowań.
- Dodatek do pasztetów. Lekko kwaskowy smak żurawiny doskonale komponuje się z pieczonymi mięsami. Przed pieczeniem można dosypać garść suszonych owoców do masy.
- W duecie z kaczką. Drobiowe mięso może być… afrodyzjakiem, jeśli upieczemy je na żurawinie z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżej kolendry.
- Gorący sos do lodów. Duszona żurawina z dodatkiem przypraw korzennych i świeżej mięty to idealny sos do lodów waniliowych. Podaje się go na gorąco.

Nowe wcielenia śledzia
Gości często podejmujemy śledziem w oleju, occie lub śmietanie. Warto jednak podać tę rybę w zupełnie nowy sposób.
- Z grzybami, miodem i koperkiem. Śledzia (z oleju lub zalewy) pokrój w plastry, zalej miodem lipowym wymieszanym z wodą z marynowania borowików. Posyp pokrojonymi drobno borowikami, posiekaną czerwoną cebulą i koperkiem.
- Z salsą pomidorową. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój  kostkę. Wymieszaj z oliwą, posiekanym czosnkiem i kolendrą. Dopraw pieprzem i solą. Podawaj ze śledziem pokrojonym na kawałki.
- Z selerem i gruszką. Śledzia drobno pokrój, wymieszaj z selerem konserwowym, kawałkami gruszki i śmietaną. Dopraw do smaku.

Wino i pomarańcza
Zimą dobrze rozgrzeje nas herbata z miodem i cytryną, grzane piwo lub… wino. Oto sprawdzony przepis Roberta Sowy: do czerwonego wina (może być półsłodkie) dodajemy przeprawy korzenne – goździki, cynamon i kardamon. Warto też dorzucić kilka plasterków pomarańczy. Całość podgrzewamy, dosładzamy miodem i gotowe! Uwaga: wina nie należy doprowadzać do wrzenia.

 

TATAR Z ŁOSOSIA Z ŻURAWINĄ

Składniki dla 4 osób:
1 czerwone jabłko
50 g świeżej żurawiny amerykańskiej
5 łyżek nektaru żurawinowego
1 łyżeczka syropu klonowego
150 g wędzonego łososia (w całości)
150 g marynowanego łososia (w całości)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
świeżo mielony czerwony pieprz
1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:
Jabłko umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki (w miarę możliwości przy użyciu krajalnicy). Blachę do pieczenia wyłożyć folią silikonową, a następnie rozłożyć plastry jabłka tak, aby nie nakładały się na siebie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC i suszyć w nim jabłka przez 20-25 minut. 
W niewielkim garnku gotować nektar i żurawiny tak długo, aż owoce staną się miękkie i wypuszczą sok, a następnie dodać syrop klonowy i lekko zgnieść żurawinę.
Oba rodzaje łososia pokroić w drobną kostkę, wymieszać z oliwą i pieprzem. Koperek opłukać, otrząsnąć z wody, posiekać i dodać do tatara.
Na talerzykach ułożyć torcik z krążków jabłka i tatara.