Rozpoczęła się zima ze wszystkimi swoimi, nie zawsze lubianymi przez nas, oznakami. Kiedy za oknem szaleje deszcz, śnieg i zimno, a całodzienna szaruga daje nam sie we znaki wprawiajac nas w nostalgiczny nastrój, doskonałą receptą na poprawę samopoczucia mogą okazać się kulinaria…
O tej porze roku często dopada nas senność i zmęczenie, dlatego wtedy szczególnie należy zadbać o dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które zapewnią nam zarówno dobre samopoczucie, jak i odporność na przeziębienia powodowane często zmieniającymi się warunkami pogodowymi.
Zimową dietę warto opierać na pożywnych mięsach oraz zdrowych rybach i owocach morza, nie zapominając jednak o bogatych w witaminę C owocach i warzywach. Godny polecenia jest również bakteriobójczy czosnek, który ze względu na swój aromat podniesie walory smakowe dań, a zarazem wzmocni odporność organizmu.
Doskonałe na chłodne zimowe dni są także rozgrzewające zupy, które łatwo i szybko można przygotować nie tylko po ciężkim w pracy dniu, ale równiez w weekendowe, pełne relaksu dni. Wykorzystując warzywa o żywych kolorach - jak marchewka, dynia, czy brokuły - możemy przygotować wyśmienite kremy, które dzięki swoim soczystym kolorom choć na chwilę przypomną nam powoli zapominane już ciepłe i słoneczne lato.
W tym okresie warto także pamiętać o grzybach leśnych, również tych suszonych, których ze względu na wspaniały smak i zapach nie powinno zabraknąć w naszym menu.
Chciałbym zaproponować Państwu trzy dania, których przygotowanie będzie ciekawym doświadczeniem i zapewne dostarczy gotującym mnóstwo radości. Potrawy te nie tylko zachwycą Wasze podniebienia, ale również dzięki składnikom odżywczym pomogą zachować siły witalne potrzebne do walki z zimowym zmęczeniem. Goraco polecam trzy dania: tosty z pastą serowo-ziołową i sielawą, krem z mniszka lekarskiego i łososia norweskiego.
Smacznego
Robert Sowa