Kolejna edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy, „Kulinarny Talent” odbyła się 25 marca br. w Warszawie, podczas targów EuroGastro. Głównym celem przedsięwzięcia było wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych spośród młodych i zdolnych kucharzy.
Konkurs „Kulinarny Talent” – skierowany do młodych adeptów sztuki kulinarnej – jest doskonałą formą aktywizacji i stymulacji rozwoju zawodowego, a także poszukiwania nowych kierunków w gastronomii. Tegoroczną edycję imprezy prowadził mistrz Robert Sowa, a towarzyszyła mu aktorka Joanna Jabłczyńska.
W szranki stanęło 12 zawodników pochodzących z różnych stron Polski. Ich pracę oceniało Jury techniczne: Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski i Józek Seeletso. Walory smakowe konkursowych potraw opiniowało również Jury degustacyjne, w którym zasiedli: Maciej Nowak – Przewodniczący Jury, Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer oraz Stal Heggelund – Przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza. Nadzór nad jurorami technicznymi i degustacyjnymi sprawował Konrad Birek – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Na przygotowanie potraw wszyscy uczestnicy mieli 30 minut (plus 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu oraz produktów). Zawodnicy otrzymali od organizatora produkty konkursowe: sery marki Lazur, łososia norweskiego firmy WILBO i mrożonki firmy Hortex. Na bazie tych składników każdy przygotował po siedem porcji swego konkursowego dania. Po emocjonującej rywalizacji, nadszedł czas na ogłoszenie wyników.
Pierwsze miejsce zajął Rafał Woźniak, który przygotował łososia confit z delikatnym kalafiorem, muśniętym truskawką z pierożkiem z serka Lazur blue i borówkami. Zwycięzca reprezentował restaurację Jan-Art Dom z Bełchatowa, a szefem który rekomendował go do Konkursu był Przemysław Wieloch.
Drugi był Tomasz Jeziorek, z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, rekomendowany przez nauczycielkę Bogumiłę Podgórską. Przyrządził on przysmak z łososia norweskiego, czyli roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowo-serowym z nutą sosu owocowego z kaszą kuskus.
Trzeci był Maciej Siąkowski, z restauracji Revelo w Łodzi, rekomendowany przez szefa kuchni Dariusza Kuźniaka. Jego danie to maślany łosoś o aromacie trawy cytrynowej, podany z wędzoną pianką z kaszki kukurydzianej i chrupiącym serem Lazur, z dodatkiem balsamicznego sosu żurawinowego i delikatnych warzyw.
Nagrodę Jury degustacyjnego – Statuetkę za Smak – również przyznano Rafałowi Woźniakowi.
Wszyscy laureaci otrzymali cenne i bardzo atrakcyjne upominki, choć niewątpliwie największą nagrodą dla każdego z zawodników była już sama możliwość uczestnictwa w tak prestiżowym Konkursie i zaprezentowanie swego talentu przed gronem renomowanych szefów kuchni i smakoszy. Trudno o lepszy start dla młodych zdolnych kucharzy, którzy chcą zaistnieć w środowisku.
Organizatorzy Konkursu serdecznie dziękują za wiarę w powodzenie całego przedsięwzięcia i ogromne wsparcie, którego udzielili Sponsorzy Główni: Norge, Hortex, Spółdzielnia Mleczarska Lazur. Dziękują też wszystkim pozostałym firmom, które włączyły się w organizację Konkursu. A były to: Welmax, Wilbo, MT Targi, Kenwood – De’Longhi, Nespresso, Gastro Magic, Inter Europol, Prymat, Tomasz Miszczak (ekskluzywne wyposażenie gastronomii), Wódka Khortytsa, Villeroy & Boch, Tedmar, BK – hurtownia ogrodnicza, Mebelplast/Living Room.