Kurczak i warzywa to zgrany duet. Kurczaka możesz łączyć z dowolnymi, ulubionymi warzywami. Doskonale smakuje zarówno z papryką i pomidorami, jak i brokułami czy selerem naciowym. Oto propozycja Roberta Sowy - kurczak na zielono.
Kurczak na zielono
Udka kurczaka pokrój w grubą kostkę, posól i popieprz. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż mięso i mocno przysmaż z każdej strony. Dodaj czosnek, cebulę, papryczkę chili, paprykę i fasolę szparagową. Smaż 10 minut i zalej białym winem. Dodaj zielony groszek, brokuły i przyprawy, duś do miękkości. Przed podaniem dodaj śmietanę, zmiksowaną z oliwą bazylię, natkę i szczypior. Aby mięso miało bardziej wyrazisty smak, możesz zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.
PS> Najlepszym uzupełnieniem dla tego dania będzie ugotowany na sypko ryż. Jeżeli preferujesz lżejsze potrawy, zamiast tłustej śmietany zastosuj gęsty jogurt.
SMACZNEGO!