CIENKIE PASECZKI WOŁOWINY Z SOSEM SOJOWYM, IMBIREM I CZOSNKIEM PODANE Z MAKARONEM SOJOWYM, FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, MAŁYMI KOLBAMI KUKURYDZY I KIEŁKAMI
Składniki dla 2 osób:
150 g makaronu sojowego
Sól, pieprz czarny mielony
200 g polędwicy wołowej
2 łyżki szczypiorku
1 mały kawałek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
60 g kiełków soi i słonecznika
40 g marynowanej mini kukurydzy
40 g żółtej i czerwonej papryki
40 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
1 średnia cebula
Sposób przygotowania:
Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 2 minuty, odcedzić. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Dymkę umyć i pokroić w plasterki lub paski. Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać. Chili rozetrzeć lub drobno posiekać.
Dużą patelnię posmarować 3-4 łyżkami oleju, dobrze rozgrzać. Włożyć mięso i smażyć 1-2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wołowinę odsunąć na brzeg patelni, wlać trochę oleju i przesmażyć cebulę, imbir, czosnek, chili, paprykę, fasolkę szparagową, kukurydzę i kiełki.
Na patelnię włożyć makaron, dodać kroplę oleju i cały czas mieszać. Po upływie minuty polać obficie sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podsmażyć przez chwilę i podawać ze świeżo siekaną kolendrą.
MARYNOWANE PLASTRY TUŃCZYKA W CZARNYM PIEPRZU Z SAŁATKĄ ZE ŚWIEŻYCH KIEŁKóW Z BIAŁĄ RZEPĄ
Składniki dla 2 osób:
200 g świeżego tuńczyka
Marynata:
2 łyżki sosu worcester
Grubo mielony czarny pieprz
Sok z cytryny
Oregano Prymat
40 ml oliwy z oliwek
50 g mieszanych kiełków słonecznika i soi
½ łyżki marynowanego imbiru
1 łyżka upalonych na patelni białych ziaren sezamu
100 g białej rzepy
½ mango
¼ melona gallo
2 łyżki miodu pszczelego wielokwiatowego
¼ szklanki sosu sojowego
japoński chrzan wasabi do smaku
Sposób przygotowania:
Tuńczyka zamarynować w sosie worcester i soku z cytryny, delikatnie obtoczyć w czarnym pieprzu z dodatkiem oregano, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny.
W rondelku gotować sos sojowy do momentu, aż zacznie gęstnieć, dodać miód, sok z cytryny, imbir i wasabi. Całość gotować przez chwilę, a następnie odstawić do wystudzenia. Tuńczyka wyjąć z zamrażarki, pokroić na cienkie plastry i ułożyć na dużym płaskim talerzu. Centralnie na tuńczyku ułożyć sałatkę z kiełków i pokrojonych w paseczki owoców, doprawioną oliwą i odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowane danie skropić emulsją miodowo-sojową. Podawać z cząstkami cytryny i ziarnami sezamu.
PIERŚ Z KURCZAKA GOTOWANA NA PARZE Z MAKARONEM LINGUINE ORAZ SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORóW I BAZYLII
Składniki dla 4 osób:
4 x 150 g piersi z kurczaka
Marynata:
1 opakowanie pikantnej przyprawy do drobiu Prymat
Do smaku wedle uznania: sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz Prymat
1 podzielony na różyczki brokuł
1 podzielony na małe różyczki mały kalafior
2 pokrojone w plastry marchewki
400 g ugotowanego na parze makaronu linguine
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Pokrojony w kostkę miąższ z 3 pomidorów
½ pęczka posiekanej świeżej bazylii
Sok z ½ cytryny
Do smaku: sól, pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka naciąć, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół, które wzbogacą smak mięsa i warzyw.
Zamarynowanego kurczaka ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować 10-15 minut, w zależności od wielkości przygotowywanego mięsa.
Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, pierś z kurczaka należy podawać z ugotowanymi na parze warzywami, makaronem linguine i sosem ze świeżych pomidorów z bazylią.
PIERŚ Z INDYKA GOTOWANA NA PARZE Z SOSEM CURRY I KASZĄ KUSKUS
Składniki dla 4 osób:
4 x 150 g piersi z indyka
Marynata:
Do smaku wedle uznania: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, kardamon, sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz Prymat
1 pokrojona w cząstki zielona cukinia bez miąższu
1 pokrojona w cząstki żółta cukinia bez miąższu
4 młode marchewki
400 g kaszy kuskus
Sos:
300 ml chudej śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
3 banany bez skóry
Posiekana ½ pęczka świeżej kolendry
Sok z ½ cytryny
Do smaku: sól, pieprz cayenne, imbir, curry Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z indyka naciąć, natrzeć dobranymi wedle uznania przyprawami i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, aby otrzymać jednolitą masę, doprawić do smaku.
Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół, które wzbogacą smak mięsa i warzyw.
Zamarynowanego indyka ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować 10-15 minut, w zależności od wielkości przygotowywanego mięsa.
Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, pierś z indyka należy podawać z ugotowanymi na parze warzywami, kaszą kus kus i sosem curry ze świeżą kolendrą.