‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

W zdrowym stylu

listopad 2009
W zdrowym stylu, listopad 2009

 

 

 

ZUPA GRZYBOWA

Składniki dla 4 osób:
2 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki oleju
1 listek laurowy
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
500 g mieszanki grzybów (w zależności od dostępności: pieczarki, kurki, borowiki, podgrzybki)
2 łyżeczki mąki
250 ml śmietany do zup
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć na nim cebulę na złotożółty kolor, dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12–15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Grzyby oczyścić i umyć, duże pokroić. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju i smażyć na nim grzyby przez ok. 3–5 minut. Następnie posypać mąką, smażyć przez chwilę, dodać  śmietanę i zagotować. Grzyby i suszoną żurawinę amerykańską dodać do bulionu, odstawić na kilka minut, aby wszystkie składniki przeszły smakiem, a następnie ponownie doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki. Podawać z wiejskim chlebem.

 

ZAPIEKANKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I ŻURAWINY AMERYKAŃSKIEJ

Składniki dla 4 osób:
1 kg białej kapusty
Sól, pieprz, słodka papryka 
2 marchewki
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
400 g mieszanego mięsa mielonego
100 ml ketchupu
3–4 łyżki bułki tartej
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
1 pęczek natki pietruszki
2 jajka
250 ml mleka
50 g startego sera (np. gouda)
tłuszcz do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:
Kapustę umyć, odłożyć kilka liści, resztę poszatkować. Kapustę gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Gotować je w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Kapustę i marchew odcedzić, dobrze odsączyć.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso, aby było chrupiące. Dodać cebulę oraz czosnek i kontynuować smażenie. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ketchup, bułkę tartą, żurawinę amerykańską i posiekaną natkę.
Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na liściach kapusty ułożyć plastry marchwi, na nich mięso i zwinąć liście.
Formę do sufletów wysmarować tłuszczem. Dno wyłożyć ugotowaną kapustą, a na niej umieścić przekrojone w poprzek na pół zawinięte mięso. Całość polać mieszanką jajeczno-mleczną i posypać tartym serem. Zapiekać przez ok. 30-40 minut w temperaturze 200°C.
 

 

PIECZEŃ MARYNOWANA Z ŻURAWINĄ AMERYKAŃSKĄ

Składniki dla 4 osób:
1 obrana i pokrojona w plasterki marchewka
2 obrane i pokrojone w ćwiartki cebule
250 ml octu z czerwonego wina
500 ml wody
2 listki laurowe Prymat
2 goździki Prymat
1 łyżka nasion gorczycy Prymat
2 łyżeczki ziaren pieprzu Prymat
1 kg wołowiny (np. ogonówki)
2 łyżki oleju
400 ml bulionu mięsnego Kucharek
Sól, pieprz czarny mielony Prymat, szczypta cukru
40 g kalifornijskich orzechów włoskich
80 g suszonej żurawiny amerykańskiej

Sposób przygotowania:
Ocet zagotować z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchewką i cebulą, a następnie odstawić do ostygnięcia. Mięso zalać marynatą i odstawić na 6-8 godzin. 
Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynatę przecedzić przez sito, odmierzyć 500 ml. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim mięso z każdej strony, a następnie dolać marynatę i wywar mięsny. Całość dusić pod przykryciem przez ok. godzinę. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Orzechy posiekać, uprażyć i dodać do sosu wraz z żurawiną amerykańską.
Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem i kopytkami lub kluskami śląskimi.

 

 

NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM I SYROPEM Z ŻURAWINY AMERYKAŃSKIEJ

Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka
1 jajko
2 łyżki oleju do smażenia

40 g orzechów włoskich
50 ml syropu klonowego
50 ml syropu z żurawiny amerykańskiej
Sok z 1 pomarańczy
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
100 g twarożku śmietankowego

Do dekoracji:
plastry pomarańczy
świeża mięta

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i sodą, dodać mleko i jajko, wymieszać ubijaczką. Ciasto odstawić na 20 minut do napęcznienia. Na teflonowej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Ciasto wlewać porcjami i smażyć naleśniki wielkości dużego spodka.
Orzechy włoskie posiekać i uprażyć. Syrop klonowy i żurawinowy połączyć z sokiem z pomarańczy. Dodać żurawinę i orzechy.
Naleśniki podawać z twarożkiem i syropem żurawinowym. Udekorować plastrami pomarańczy i miętą.