‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

W zdrowym stylu

luty 2009
W zdrowym stylu, luty 2009

 

 

 

 

ŁOSOŚ NORWESKI AROMATYZOWANY IMBIREM Z GRILLOWANYMI RULONIKAMI Z CUKINII I BAKŁAŻANA
 
Składniki dla 4 osób:
 
4 x 200 g łososia norweskiego
50 g imbiru
½ szklanki oliwy z oliwek
2 cukinie
2 bakłażany
2 cytryny
Sól, pieprz

Sposób przygotowania: 
Imbir obrać, odciąć 8 cienkich plasterków, a pozostałą część zetrzeć na tarce. Łososia norweskiego ponacinać nożem, w każdym nacięciu umieścić 2 plasterki imbiru. Oliwę z oliwek wymieszać z utartym imbirem, skropić nią łososia i odstawić na godzinę do lodówki.
Cukinię i bakłażana pokroić w cienkie paski, grillować przez 3 minuty aby zmiękły, a następnie namoczyć w oliwie. Cukinię ułożyć na bakłażanie i zwinąć. Ruloniki z warzyw i odsączonego z marynaty łososia norweskiego z imbirem ułożyć na grillu i piec, ciągle obracając, przez około 6-8 minut. Łososia norweskiego doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowanego łososia podawać z rulonikami warzywnymi, skropić oliwą pozostałą z marynaty i udekorować ćwiartkami cytryny.

 

 

GICZ JAGNIĘCA Z ROZMARYNEM PODANA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI W MIODZIE Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI

Składniki dla 4 osób:
4 gicze jagnięce (każda o wadze około 250 g)
4 ząbki czosnku
1 cytryna
1 łyżka rozmarynu Prymat
Kilka owoców jałowca Prymat
8 średniej wielkości ziemniaków
100 ml łyżki oliwy z oliwek
2 duże obrane i ugotowane buraki
Kilka goździków Prymat
½ łyżeczki imbiru Prymat
2 łyżki miodu pszczelego
1 łyżeczka masła
50 ml wiśniówki
50 ml śmietany
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Oczyszczone gicze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie z oliwek, czosnku, rozmarynie, soli i pieprzu. Gicze obłożyć plastrami cytryny, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i piec przez około godzinę w temperaturze 140°C.
Buraki wydrążyć formując kulki i obsmażyć na maśle. Po chwili zalać wiśniówką i dodać goździki i imbir. Gdy alkohol częściowo odparuje dodać miód i dusić jeszcze przez chwilę.
Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą z oliwek, dodać szczyptę rozmarynu i odrobinę czosnku, lekko osolić i piec 1,5 godziny w temperaturze 140°C.
Mięso wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii i przełożyć na talerz. Powstały podczas pieczenia sos zredukować i zabielić odrobiną śmietany. Gicz polać sosem, podawać z pieczonymi ziemniakami i aromatycznymi buraczkami z miodem.

Fot. 1 - ©NORGE + Alain Murriot, Studio Soleil Noir