‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Woman

wiosna-lato 2010
Woman, wiosna-lato  2010

 

Robert Sowa – mistrz kulinarny, amatorom dobrego smaku znany jako propagator prostych i zdrowych dań, twórca ciekawych wydarzeń kulinarnych. Już wkrótce otwiera w Warszawie autorską restaurację.

 

Mule w białym winie

Składniki dla 4 osób:
5 kg muli (omułków)
10 dag masła
cebula
8 ząbków czosnku
2 czerwone papryki chili
500 ml wytrawnego wina
2 liście laurowe Prymat
sól
świeżo mielony czarny pieprz Prymat
pęczek świeżego kopru

Sposób przygotowania:
Omułki dokładnie umyć, otwarte wyrzucić. Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać. Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki, a następnie drobno posiekać. W bardzo dużym garnku na maśle podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę i liść laurowy. Dodać wino, doprawić solą i pieprzem. Włożyć mule, przykryć pokrywką i ogrzewać 10 minut. Po upływie tego czasu większość skorupek powinna się otworzyć, jeśli nie, należy gotować je kolejne 2-3 minuty. Skorupki, które po tym czasie się nie otworzą, należy wyrzucić. Tak przygotowane mule posypać świeżo posiekanym koperkiem. Podawać z bułką, którą podczas jedzenia zbieramy z talerza sos.

 

Carpaccio ze śledzia norweskiego z sałatką pomidorowo-bazyliową

Składniki dla 4 osób:
40 dag filetów ze śledzia norweskiego
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
posiekana mała papryczka chili
1 pęczka świeżej bazylii
pieprz
cukier
Sałatka:
2 pokrojone pomidory
1 pęczka świeżej bazylii
5 łyżeczek oliwy z oliwek
4 posiekane ząbki czosnku
łyżka orzeszków piniowych
sok z 1 cytryny
łyżeczka kolorowego pieprzu

Sposób przygotowania:
Przygotować marynatę, dokładnie mieszając wszystkie jej składniki. Filety ze śledzia norweskiego zalać marynatą i odstawić na 12 godzin. Następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki i dekoracyjnie ułożyć na talerzu. Pomidory i listki bazylii pokroić, orzeszki i czosnek drobniutko posiekać. Oliwę z oliwek połączyć z orzeszkami, czosnkiem oraz sokiem z cytryny i wymieszać z pomidorami. Sałatkę dekoracyjnie ułożyć pośrodku talerza, wewnątrz carpaccio. Całość udekorować kolorowym pieprzem.

 

Sałatka z jajkiem sadzonym, marynowanym łososiem norweskim i czerwonym sosem pesto

Składniki dla 4 osób:
40 dag plastrów łososia
norweskiego gravlax
pęczek rukoli
4 jajka sadzone
grubo mielony czarny pieprz Prymat
cytryna
1 białej bagietki
Czerwony sos pesto:
1 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
łyżka świeżo tartego parmezanu
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
pęczek bazylii bez łodyg
2 ząbki czosnku
1 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz czarny mielony Prymat
do smaku

Sposób przygotowania:
Umytą i oczyszczoną rukolę ułożyć na talerzu wraz z marynowanym łososiem. Skropić pomidorowym sosem pesto powstałym poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników. Doprawić do smaku. Dodać ciepłe jajko sadzone i chrupiące tosty z bagietki. Całość posypać grubo mielonym czarnym pieprzem.