‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Woman

zima 2008/2009
Woman, zima 2008/2009

 

ŁOSOŚ NORWESKI AROMATYZOWANY IMBIREM Z GRILLOWANYMI RULONIKAMI Z CUKINII I BAKŁAŻANA
 
Składniki dla 4 osób:
 
4 x 200 g łososia norweskiego
50 g imbiru
½ szklanki oliwy z oliwek
2 cukinie
2 bakłażany
2 cytryny
Sól, pieprz

Sposób przygotowania: 
Imbir obrać, odciąć 8 cienkich plasterków, a pozostałą część zetrzeć na tarce. Łososia norweskiego ponacinać nożem, w każdym nacięciu umieścić 2 plasterki imbiru. Oliwę z oliwek wymieszać z utartym imbirem, skropić nią łososia i odstawić na godzinę do lodówki.
Cukinię i bakłażana pokroić w cienkie paski, grillować przez 3 minuty aby zmiękły, a następnie namoczyć w oliwie. Cukinię ułożyć na bakłażanie i zwinąć. Ruloniki z warzyw i odsączonego z marynaty łososia norweskiego z imbirem ułożyć na grillu i piec, ciągle obracając, przez około 6-8 minut. Łososia norweskiego doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowanego łososia podawać z rulonikami warzywnymi, skropić oliwą pozostałą z marynaty i udekorować ćwiartkami cytryny.

 

SPIRALE Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO I GRILLOWANYCH WARZYW

Składniki dla 4 osób:
600 g fileta z łososia norweskiego
2 cukinie
1 bakłażan
1 czerwona papryka
½ szklanki oliwy z oliwek
Zioła prowansalskie
Sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Łososia pokroić na czterocentymetrowe kawałki. Cukinię i bakłażana pokroić w cienkie plastry tej samej szerokości, posmarować oliwą z oliwek i grilować z obu stron, nie dłużej niż trzy minuty, aby zachowały chrupkość.
Kawałek łososia norweskiego ułożyć na desce do krojenia, posypać solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie nakryć go płatkiem bakłażana i cukinii. Na jednym końcu położyć kawałek czerwonej papryki, a następnie całość zwinąć i spiąć drewnianym patyczkiem. Spiralę z łososia i warzyw polać oliwą z oliwek, odłożyć do głębokiego talerza, aby dobrze nasiąkła oliwą, a w międzyczasie uformować roladki z pozostałych kawałków łososia. Spirale z łososia norweskiego grillować z obu stron po 3 minuty, w pozycji stojącej, na lekkim ogniu, z dala od rozżarzonych węgli.

 

SATAYE Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO

Składniki dla 4 osób: 
600 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
Marynata:
2 łyżki oliwy z orzechów laskowych
2 łyżki cukru trzcinowego
1 mały pęczek świeżej kolendry
½ łyżeczki pasty sambal oelek
½ łyżeczki mielonej kurkumy
100 ml mleka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ryb Prymat
½ łyżeczki mielonego imbiru do smaku

2 łyżki prażonych orzechów nerkowca
1 obrane i pokrojone w dużą kostkę mango
1 obrany i pokrojony w dużą kostkę melon gallo
8 przekrojonych na pół gałązek trawy cytrynowej

Do dekoracji:
1 limonka
1 cytryna
Kilka gałązek świeżego szczypiorku

Sposób przygotowania:
Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Tak przygotowaną marynatą natrzeć słupki łososia i odstawić do lodówki na około 1 godzinę (dłuższy czas marynowania zwiększy efekt smakowy  ryby). Zamarynowane fileciki z łososia nabić delikatnie na gałązki trawy cytrynowej i grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub na żeliwnym grillu (przed wyłożeniem ryby na grilla należy dokładnie posmarować ruszt oliwą lub olejem). Sataye z łososia podawać z kawałkami mango i melona, prażonymi orzechami nerkowca, gałązkami świeżego szczypiorku oraz cząstkami cytryny i limonki.

 

SPRING ROLLS Z WĘDZONYM NA GORĄCO PSTRĄGIEM PODANE ZE SŁODKIM SOSEM SOJOWYM AROMATYZOWANYM IMBIREM I CHILI

Składniki dla 4 osób:
300 g wędzonego na gorąco pstrąga
1 awokado
1 pęczek dymki (bez białych części, tylko szczypior)
1 pomidor bez skóry
¼ ogórka
4 arkusze papieru ryżowego
2 łyżki prażonych nerkowców
2 łyżki chrzanu wasabi
Sos:
4 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżeczka startego imbiru
½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
Sok z limonki

Sposób przygotowania:
Papier ryżowy namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w dość duże słupki i wraz z pokrojonym na kawałki podobnej wielkości pstrągiem ułożyć na papierze ryżowym. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie uformować roladki. Sos sojowy wymieszać z imbirem, chili i sokiem z limonki. Przed podaniem spring rolls skropić sosem sojowym i posypać kruszonymi orzechami nerkowca. Podawać z japońskim chrzanem wasabi.

 

Fot. 1,2 - ©NORGE + Alain Murriot, Studio Soleil Noir