W czasach negatywnej koniunktury oraz powszechnej redukcji kosztów firmy znacznie ograniczyły przeloty swoich pracowników w klasie biznes. Dlatego PLL LOT wprowadzają specjalną ofertę cenową - Companion Fare w Klasie Biznes. Dzięki tej ofercie, przy podróży dwóch osób, druga płaci jedynie 20 proc. ceny taryfowej. -Jesteśmy konsekwentni we wdrażaniu nowej strategii i koncentrujemy się na potrzebach naszych pasażerów. To dla nich wprowadzamy kolejne zmiany i udogodnienia - mówi Paweł Pudłowski, Wiceprezes Zarządu PLL LOT ds. Handlowych.
- Nowa promocja cenowa dla podróżujących Klasą Biznes oraz wprowadzenie menu według receptury jednego z najlepszych polskich szefów kuchni to kolejne zmiany, które pozwolą nam zwiększać satysfakcję klientów z podróżowania LOT-em -dodaje.
Z badań nad satysfakcją klientów linii lotniczych wynika, że jedzenie na pokładzie jest jednym z czterech najważniejszych czynników decydujących o zadowoleniu pasażerów z wyboru przewoźnika. Planując zmianę menu w Klasie Biznes LOT zwrócił się do znanych kucharzy. Swoje propozycje przedstawiło dziesięciu najlepszych polskich szefów kuchni. Autorskie menu Roberta Sowy, szefa kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, urzekło jurorów konkursu swoją lekkością, różnorodnością i estetyką.
- Pracując nad przepisami starałem się wykorzystać wiele świeżych polskich produktów. Pamiętając jednocześnie, że z Klasy Biznes LOT-u korzystają nie tylko Polacy, ale również przedstawiciele innych narodowości, uwzględniałem w menu także inne smaki - z kuchni francuskiej i włoskiej - opowiada Robert Sowa. - Potrawy, które przygotowałem są smaczne, nowoczesne, niskokaloryczne, apetycznie wyglądają, mają dobrze kojarzące się nazwy. Nasze menu jest pożywne, charakteryzuje się estetyką i zachęcającą kolorystyką, zaspokaja również potrzeby osób dbających o linię.
Według receptury Roberta Sowy posiłki dla Klasy Biznes przygotowywała będzie Spółka LOT Catering. Menu przedstawione przez szefów kuchni dla PLL LOT musiało nie tylko być smaczne i trafiać w gust pasażerów, ale też sprostać skomplikowanym wymogom technicznym związanym z transportem, ograniczoną przestrzenią na pokładzie i specyficznymi warunkami na wysokości - obniżonym ciśnieniem i wilgotnością.Nowe menu będzie podawane na pokładach samolotów LOT-u od 1 lipca 2009 r.
Michał Cessanis