Żeberka umyć, umieścić w dużym garnku, zalać wywarem mięsnym, dodać listek laurowy i zagotować. Zebrać szumowiny, gotować przez 45 minut, następnie dodać obrane buraki i gotować kolejne 15 minut.
Por oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę umyć i pokroić na małe kawałki. Warzywa i ziemniaki dodać do zupy i gotować 30 minut.
Po upływie czasu gotowania z zupy wyjąć buraki, odstawić na chwilę do ostygnięcia, a następnie pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki skropić sokiem z cytryny, przemieszać, żeby przeszły smakiem i dodać do zupy wraz z suszoną żurawiną amerykańską i posiekanymi orzechami.
Mięso wyjąć z zupy, oddzielić od kości i tłuszczu, pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.