RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem

Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party

Składniki:

Liczba osób:

20 szt. makaronu cannelloni
1 ząbek czosnku
1 mała cebula pokrojona w kostkę
500 g opłukanego i sparzonego szpinaku
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
500 g sera ricotta
100 g tartego sera mozzarella
4 łyżki miąższu pomidorów
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sos:
600 ml mleka 3,2%
55 g białej zasmażki (z masła i mąki pszennej)
20 g masła
Sól
świeżo mielony biały pieprz Prymat
Świeżo starta gałka muszkatołowa
2 żółtka

Przygotowanie

Do gorącego mleka dodać zimną zasmażkę i zagotować, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wystudzić, dodać dwa żółtka i dokładnie wymieszać.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać ser ricotta i mozzarella, ponownie wymieszać.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. 
Cannelloni wypełnić farszem używając worka do szprycowania, następnie ułożyć je na posmarowanej masłem blasze, polać sosem beszamelowym, posypać pomidorami i piec ok. 30 min. w temperaturze 100-110ºC.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Cosmopolitan

    Cosmopolitan

  • Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką Proscitto Crudo

    Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką Proscitto Crudo

  • Śledź norweski z awokado, filetowanymi pomarańczami i świeżo siekaną kolendrą

    Śledź norweski z awokado, filetowanymi pomarańczami i świeżo siekaną kolendrą

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×