Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Jabłko zagotować pod przykryciem z dodatkiem żurawiny, cukru i 2-3 łyżek wody, a następnie zdjąć pokrywkę i całość dusić kolejne 5 minut tak, aby płyn całkowicie odparował. Tak przygotowaną żurawinę zdjąć z ognia i wystudzić.
Płaską brytfannę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Jajka ubijać z cukrem pudrem do momentu powstania piany, dodać przesianą mąkę i mleko. Całość wymieszać i przelać do brytfanny. Na powierzchni ciasta ułożyć żurawinę i piec w temperaturze 180ºC przez ok. 20-25 minut, aż przybierze złoto-brązowy odcień. Clafoutis z żurawiną wystudzić, pokroić na kawałki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.