Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałki i obgotować 6-8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Przełożyć na sito, dobrze odsączyć. Dymki umyć, usunąć wierzchnią łupinę, cieniutko pokroić. Chili drobno posiekać. Strąk wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ.
Na patelni rozgrzać olej, dodać dynię, chili, wanilię, orzechy, żurawinę, miód i wrzątek pozostały z gotowania dyni. Całość dusić 3-4 minuty, pod koniec gotowania dodać dymkę, lekko osolić i odstawić w ciepłe miejsce.
Mięso doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim sarninę z obu stron, polać sosem z dziczyzny i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, w międzyczasie obracając mięso na drugą stronę. Po ugotowaniu odstawić w ciepłe miejsce. Śmietanę wymieszać z sosem i gotować, aż nabierze zawiesistej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso pokroić i ułożyć na półmisku. Podawać z pikantną jarzynką i kluseczkami.