Słoninę i cebulę podsmażyć, dodać pokrojone mięso i przyprawy, dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać sparzoną wątróbkę cielęcą i bułkę. Wszystkie składniki dusić kolejne 15 minut i odstawić w chłodne miejsce. Pokrojone w plastry jabłka skropić sokiem z cytryny i podsmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać miód, śliwowicę, rozmaryn i grubo mielony czarny pieprz. Całość smażyć przez 5 minut.
Wystudzone mięso zmiksować, dodać masło, koniak, orzechy, morele i rozpuszczoną w wywarze żelatynę. Doprawić do smaku.
Formę wyłożyć folią spożywczą, umieścić w niej masę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na 2-4 godziny, aby mus zastygł.
Mus pokroić w plastry, przełożyć aromatycznymi jabłkami i skropić powstałym sosem. Przed podaniem danie udekorować świeżą miętą, szczypiorkiem, rajskimi jabłkami i cząstkami truskawek. Podawać z jagodami żubrówce lub ulubionym sosem chutney np. z dyni i imbiru.