Filety z dorsza umyć, osuszyć, skropić olejem, natrzeć czosnkiem, oprószyć przyprawami, obłożyć gałązkami kopru i odstawić na około 3 godziny do lodówki.
W rondelku rozgrzać masło i zanurzyć w nim wyjętą z marynaty rybę. Całość podgrzewać około 5-7 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dorsza przełożyć na ręcznik papierowy i odstawić w ciepłe miejsce.
Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić umytą i pokrojoną botwinę, dodać nalewkę orzechową, miód i przyprawy.
Dorsza podawać na ciepłej botwinie, przed podaniem danie skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Sous vide:
Zamarynowane filety zapakować próżniowo (vacum), każdą osobno. Gotować w kąpieli wodnej metodą sous vide w temperaturze 56°C przez 20 minut. Po ugotowaniu dorsza wyjąć z folii i obsmażyć na patelni tylko od strony ze skórą.