W rondlu podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i masło, lekko zrumienić. Następnie dodać szalotki i czosnek, smażyć do miękkości. Wlać śmietanę, dodać oczyszczony z łodyg szpinak i gotować na wolnym ogniu, aż ilość sosu zredukuje się o połowę, doprawić do smaku.
Bułkę tartą wymieszać z orzechami. Umytego i oczyszczonego dorsza zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawie do ryb Prymat. Po zamarynowaniu obtoczyć w mące, jajku i mieszance z bułki tartej i orzechów pekan. Panierowane filety podsmażyć na złoty kolor na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki podsmażyć na oliwie na złoty kolor i doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków Prymat.
Tak przygotowanego dorsza podawać na duszonym szpinaku ze słodkimi ziemniakami i cząstkami cytryny.