Oczyszczone i umyte filety z halibuta zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem przyprawy do ryb Prymat. Awokado obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle, dodać ser Lazur złocisty, białe wino i śmietanę. Całość dusić do momentu uzyskania jednolitego, gęstego sosu, a następnie doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Rybę ułożyć na blasze i piec 20 minut w temperaturze 180ºC. Na 5 minut przed końcem pieczenia na halibucie ułożyć skropione sosem z sera Lazur plastry awokado i suszone pomidory.
Tak przygotowane filety z halibuta ułożyć na talerzach wraz z zapiekanym awokado, udekorować kaparami i prażonymi orzeszkami piniowymi. Podawać z chrupiącą bagietką lub ryżem.