Białą i zieloną część pora dokładnie opłukać, przekroić na pół i gotować wraz z soczewicą 10 minut w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu pory odsączyć, przelać dużą ilością zimnej wody, a następnie pokroić w grube plastry.
Filety z soli osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozpuścić 2 łyżki masła, smażyć rybę po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie zdjąć z patelni i przełożyć na talerz. Cukier stopić na patelni, dodać żurawinę, krótko karmelizować. Wlać bulion i gotować na dużym ogniu, aż zawartość patelni odparuje o połowę. Dodać soczewicę i por, całość zagotować.
Koperek umyć i grubo posiekać.
Filety z soli ponownie podgrzać na patelni. Resztkę masła rozdrobnić i dodać do ryby. Całość doprawić do smaku i przełożyć na talerze. Danie posypać koperkiem i podawać z ziemniakami z wody.