Rybę oczyścić pod zimną bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, umieścić w naczyniu do pieczenia i natrzeć solą morską. Tępą stroną noża oskrobać małe czarne ziarenka z wanilii i natrzeć nimi rybę. Całość zalać winem, przykryć szczelnie folią aluminiową i piec ok. 25 minut w temperaturze 200ºC. W międzyczasie w niewielkim rondlu na średnim ogniu rozpuścić masło. W małej miseczce zmieszać żółtka i sokiem z cytryny, dodać rozpuszczone masło, a następnie ponownie wlać do rondla i ciągle mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia (najlepiej na parze lub w kąpieli wodnej). Sos zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce.
Szparagi gotować ok. 8-10 minut w lekko osolonej wodzie, następnie osuszyć, przyprawić pieprzem i przykryć, aby pozostały ciepłe. Kiedy halibut będzie gotowy, przełożyć go na półmisek. Powstały podczas pieczenia sos wlać do rondla i zredukować do ¼ szklanki. Halibuta pokroić na 4 części, ułożyć na talerzach, polać marynatą i dodać szparagi z odrobiną sosu hollandaise.