Karpia dokładnie umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie połączonej z przyprawą do ryb Prymat i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Ziemniaki pokroić na cienkie talarki. W rondelku podsmażyć cebulę i czosnek, zalać śmietaną i dusić do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz przyprawą do ziemniaków Prymat. Do śmietany dodać ziemniaki i dusić kolejne 5 minut. Kamionkę lub formę do pieczenia posmarować tłuszczem, przełożyć do niej ziemniaki, posypać tartym serem i piec przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 130-140˚C.
W rondlu na łyżce klarowanego masła podsmażyć migdały, a następnie zalać je mlekiem i śmietaną, dodać białe wino, sok z cytryny i przyprawy. Gdy sos zacznie gęstnieć, należy go dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito. Dla poprawienia aromatu do sosu można dodać odrobinę startej skórki cytrynowej.
Borowiki pokroić w plasterki i zeszklić wraz z cebulą na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać kilka kropel oliwy truflowej, szczyptę koperku oraz pokrojonego w plastry pomidora, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę wyjąć z marynaty, oprószyć mąką, usmażyć z obu stron na złoty kolor i ułożyć na ciepłych chrupiących grzybach. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, pokroić w dowolny kształt i ułożyć na talerzu. Przed podaniem danie skropić sosem migdałowym.