Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić. Sok z żurawiny przelać do rondla, dodać pokrojone jabłka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, usunąć miąższ i wraz z łupiną wrzucić do rondla. Dodać cynamon i cukier. Całość zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez 4–6 minut. Skrobię rozprowadzić małą ilością wody i wymieszać z sokiem. Dodać żurawinę amerykańską i zagotować, stale mieszając. Tak przygotowany kisiel żurawinowy odstawić do ostygnięcia.
100 ml mleka zmieszać ze skrobią, a pozostałą część mleka przelać do rondla. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, usunąć miąższ i wraz z łupiną dodać do mleka. Mleko gotować na małym ogniu przez 3–5 minut, wyjąć łupinę laskę wanilii, dodać cukier i skrobię rozprowadzoną w mleku. Całość wymieszać i zagotować, stale mieszając. Żółtko roztrzepać z odrobiną sosu waniliowego i dodać do sosu mieszając ubijaczką do piany. Pozostawić do ostygnięcia. Kisiel żurawinowy podawać z sosem waniliowym.