Umytą i oczyszczoną polędwicę pokroić na 8 medalionów, każdy lekko rozbić, zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z pozostałymi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać do niej przesiany cukier puder i mąkę. Następnie ciasto osolić i dodać orzeszki. Na rozgrzanej oliwie smażyć z ciasta okrągłe, złociste racuszki.
Na drugiej patelni zagotować cukier z 1/3 szklanki wody. Gdy osiągnie konsystencję syropu dodać miód oraz wiśniówkę, a następnie dodać wiśnie i zielony pieprz. Całość gotować kilka minut i odstawić.
Mięso wyjąć z marynaty, smażyć na patelni lub grillu przez około 5 minut z każdej strony.
Gotowe medaliony i placki ułożyć na talerzu, polać gorącym sosem wiśniowym i udekorować gałązkami świeżego tymianku.