Mango umyć, przekroić, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ananasa obrać, pokroić w kostkę. Paprykę i chili przekroić wzdłuż, usunąć szypułki, pestki i zgrubienia, opłukać i drobno pokroić. Imbir obrać i pokroić w plasterki, rodzynki grubo posiekać. Wszystkie powyższe składniki włożyć do dużego garnka, dodać cukier, sól i ocet, wymieszać i pozostawić na noc pod przykryciem.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, wycisnąć sok z cytryny, dodać do owoców wraz z przyprawami i wymieszać. Przykryć, zagotować na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 30 minut, aż chutney zgęstnieje. Podczas gotowania chutney należy dość często mieszać, uważając, aby się nie przypaliło.
Wątróbki opłukać, odkroić tłuszcz i drobno pokroić. Na dużej patelni stopić połowę masła, dodać posiekaną wędzonkę, szalotkę i czosnek, smażyć 5 minut. Następnie dodać wątróbki i delikatnie smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać odrobinę brandy i posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dusić 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na gładką masę. Mus nałożyć do miseczek. Stopić pozostałe masło i dokładnie zalać powierzchnię każdej porcji. Przybrać listkami laurowymi i ziarnami pieprzu. Schłodzony mus wstawić do lodówki. Podawać z pieczywem.