Wątróbki opłukać, odkroić tłuszcz i drobno pokroić. Na dużej patelni stopić połowę masła, dodać posiekaną wędzonkę, szalotkę i czosnek, smażyć 5 minut. Następnie dodać wątróbki i delikatnie smażyć przez kolejne 5 minut, po czym dodać odrobinę brandy, posiekaną natkę, sól i pieprz. Całość dusić 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na gładką masę. Mus nałożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą. Stopić pozostałe masło i dokładnie zalać powierzchnię każdej porcji. Gotowy mus wstawić do lodówki.
Wywar drobiowy zagotować, dodać nalewkę, konfiturę i doprawić do smaku, dodać namoczoną żelatynę i rozpuścić. Galaretkę wlać do formy, a po zastygnięciu pokroić w kostkę. Pasztet delikatnie wyjąć z formy, pokroić w plastry i obtoczyć w zielonym pieprzu. Podawać z galaretką malinową.