Wątróbki opłukać, oczyścić z tłuszczu i pokroić. Na dużej patelni zeszklić cebulę, boczek i czosnek. Następnie dodać wątróbkę i masło. Po około 5 minutach wlać brandy i dodać posiekaną natkę pietruszki. Dusić kolejne kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane wątróbki dokładnie zmiksować w blenderze, połączyć z suszoną żurawiną i przełożyć do formy.
Wywar drobiowy zagotować, dodać nalewkę, konfiturę i doprawić do smaku. Rozpuścić namoczoną wcześniej żelatynę. Galaretkę wlać do formy tak, aby równomiernie przykryła mus z wątróbek na wysokość około 1 cm. Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Pasztet delikatnie wyjąć z formy i pokroić w plastry. Podawać z cytryną marynowaną z rumem i cynamonem.