Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, a następnie dodać pokrojone mięso, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość dusić do miękkości, pod koniec gotowania dodać sparzone wątróbki i bułkę. Wszystkie składniki dusić 15 minut i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mielony imbir. Gotową masę przełożyć do foremek, dobrze ubić, owinąć folią spożywczą i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej.
Śliwki dusić w czerwonym winie z dodatkiem przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat. Gdy część płynu odparuje, całość dokładnie zmiksować, przetrzeć przez sito i ostudzić.
Pasztet pokroić, wraz z sałatą ułożyć na pierniku anyżowym i podawać z sosem śliwkowym.