Mięso kaczki dokładnie umyć i oczyścić z błon. W rondelku na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać mięso, chwilę podsmażyć, a następnie zalać białym winem i bulionem. Dodać warzywa, doprawić kardamonem, przyprawą garam masala, chili, imbirem, solą i pieprzem. Dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. Warzywa i mięso wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej oraz ciepłą wodę, aby otrzymać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i używając szklanki wykroić z niego koła. Na każdym kawałku ciasta umieścić małe porcje farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
W rondelku gotować sos balsamiczny do momentu zgęstnienia, pod koniec gotowania dodać sambal oelek, miód i prażone orzeszki pinii.
Pierogi podawać z sałatą rukola wymieszaną z suszonymi pomidorami oraz oliwą z oliwek. Przed podaniem danie skropić sosem miodowo-balsamicznym.