Farsz: mak kilkukrotnie wypłukać, odcedzić, przełożyć do rondelka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, a następnie odcedzić, wystudzić i zmielić używając sitka o drobnych oczkach.
W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód, cukier, pokrojone rodzynki i drobno posiekane orzechy. Wszystko razem chwilę poddusić, a po wystudzeniu wymieszać z żółtkiem.
Sos: w rondelku zagotować śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziaren laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać gorącą śmietanę aromatyzowaną wanilią i ponownie zagotować. Sos przecedzić przez sito i odstawić do wystudzenia.
Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej, szczyptę soli i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Tak przygotowane ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i używając szklanki, wykroić z ciasta koła. Na każdym kółku ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi.
Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać na gorąco z aromatycznym sosem waniliowym.