Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki zamarynować we wszystkich składnikach marynaty, a następnie odstawić do lodówki na około 3 godziny.
Bułkę tartą dokładnie połączyć z masłem, pietruszką, posiekanym jajkiem oraz pokrojoną w drobną kostkę kiełbasą, z powstałej masy uformować wałek i odstawić do lodówki.
Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajko, cebulę oraz pestki dyni i słonecznika, doprawić do smaku, a następnie usmażyć racuszki na złoty kolor.
W rondelku podsmażyć boczek z cebulą, dodać żurek oraz śmietanę. Całość doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Mięso wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 160˚C. Po upieczeniu pokroić mięso na plastry grubości 0,5 cm, ułożyć na chrupiących racuszkach. Podawać z sosem z żuru staropolskiego i jogurtem.