Listki bazylii, żurawinę i orzechy rozdrobnić mikserem, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie ugnieść z masłem w małej miseczce. Sznycle osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko oprószyć solą i pieprzem, posmarować przygotowanym wcześniej masłem żurawinowym, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Doprawić również z zewnątrz.
Na rozgrzanym maślę i oleju obsmażyć roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor (ok. 15 minut), cały czas podlewając tłuszczem wydzielanym podczas smażenia.
Na 2-3 minuty przed zakończeniem smażenia zwiększyć ogień do maksimum. Wlać czerwone wino, krótko zagotować. Roladki zdjąć z patelni i odłożyć na półmisek. Wino prawie całkowicie wygotować, zalać sosem z pieczeni cielęcej, zredukować o połowę. Sos doprawić do smaku, trzepaczką rozprowadzić w nim zimne masło i serwować z roladkami.
Roladki doskonale komponują się z ziemniakami z wody.