Filety z łososia norweskiego i tuńczyka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Tak przygotowaną marynatą natrzeć słupki łososia i tuńczyka, odstawić do lodówki na około 1 godzinę (dłuższy czas marynowania zwiększy efekt smakowy ryby). Zamarynowane fileciki z łososia i tuńczyka nabić delikatnie na gałązki trawy cytrynowej i grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub na żeliwnym grillu (przed wyłożeniem ryby na grilla należy dokładnie posmarować ruszt oliwą lub olejem).
Sataye podawać z kawałkami mango i melona, prażonymi orzechami nerkowca, gałązkami świeżego szczypiorku, cząstkami granatu, cytryny i limonki. Przed podaniem posypać ziarnami czarnego sezamu.