Do garnka wlać sok żurawinowy, dodać cukier, cynamon i żurawinę amerykańską. Pomarańczę umyć, cienko oskrobać skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i sok pomarańczowy dodać do sosu i gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut. Sos można podawać na ciepło lub zimno.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w drobną kostkę. Tosty rozdrobnić. Tymianek i szałwię umyć, otrząsnąć z wody, oskubać listki i drobno posiekać. Cebulę zrumienić na łyżce oleju, wystudzić. Zioła, rozkruszony chleb, mielone mięso i suszoną żurawinę rozgnieść z jajkiem i cebulą, mocno doprawić solą i pieprzem. Kasztany odsączyć z zalewy i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Niedużą formę do pieczenie (ok. 15 x 22 cm) natłuścić olejem, przełożyć masę i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 200ºC.
Pasztet wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry. Sznycle lekko rozbić, doprawić do smaku i usmażyć na niewielkiej ilości oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z pasztetem i sosem żurawinowym.