Masło pokroić na małe kawałki. Z mąki, masła, szczypty soli i 4 łyżek wody zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut.
Żurawinę pokroić i wymieszać w garnku z przyprawami, cukrem i sokiem pomarańczowym. Gotować w wysokiej temperaturze, stale mieszając, aż do uzyskania konsystencji syropu. Sos żurawinowy przełożyć do metalowej miski i ostudzić. Tymianek umyć, osuszyć i oskubać listki. Połowę liści wymieszać z jajkiem i kozim serem. Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na blacie lub stolnicy posypanej mąką na grubość 2-3 mm i wyciąć z niego cztery okrągłe kawałki. Formy do tarty wysmarować masłem, ułożyć w nich ciasto i lekko docisnąć. Następnie dodać syrop żurawinowy i kozi ser. Całość przykryć ciastem, które wystaje poza brzegi formy. Tarty piec na najniższej półce w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Upieczone tarty wyjąć z foremek i przełożyć na talerze. Udekorować tymiankiem i podawać na ciepło.