RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Ulubiona pizza Roberta i Konrada z rukolą, serem ricotta i suszonymi pomidorami

Ulubiona pizza Roberta i Konrada z rukolą, serem ricotta i suszonymi pomidorami
Okazje:
Domowe party
Obiad
W męskim gronie

Składniki:

Liczba osób:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
300 ml letniej
przegotowanej wody
40 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
100 ml oliwy z oliwek
Dodatki:
1 pęczek rukoli
200 g serka ricotta
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
8 pokrojonych suszonych pomidorów w zalewie z oliwy i ziół
4 duże kapary
2 pokrojone świeże pomidory bez skóry
2 łyżeczki oregano Prymat
2 łyżki małych kaparów z zalewy
Sos pomidorowy:
200 ml drobno pokrojonych pomidorów pelati
50 ml oliwy z oliwek
2 roztarte ząbki czosnku
Do smaku: sól
pieprz
ostra papryka
bazylia Prymat
Wszystkie składniki sosu łączymy i doprawiamy do smaku.

Przygotowanie

Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól. Pokruszone drożdże i cukier zalać 200 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. W mące zrobić wgłębienie, wlać oliwę i zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, rozgnieść i uformować palcami placki o grubości około 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blachę, dociskając brzegi palcami. Następnie wlać i rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć ser ricotta, świeże pomidory, małe kapary i orzeszki piniowe. Pizzę posypać oregano i piec 20 minut w temperaturze 200ºC.
Rukolę połączyć z suszonymi pomidorami i zalewą. Upieczoną pizzę przełożyć na talerz, udekorować sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami.
Tak przygotowaną pizzę można skropić białym kremem balsamino.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pieczona golonka wieprzowa podana na puree z grochu z majerankiem i kwaśną kapustą z kminkiem

    Pieczona golonka wieprzowa podana na puree z grochu z majerankiem i kwaśną kapustą z kminkiem

  • Norweskie filety śledziowe z grubo mielonym czarnym pieprzem i sałatką warzywną

    Norweskie filety śledziowe z grubo mielonym czarnym pieprzem i sałatką warzywną

  • Grillowany camembert z orzechami pecan i migdałami

    Grillowany camembert z orzechami pecan i migdałami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×