Oczyszczone i umyte surowe piersi z gęsi udusić z cebulą, warzywami i przyprawami, dobrze schłodzić i grubo zmielić. Dodać pokrojoną w drobne paski wędzoną pierś z gęsi i doprawić do smaku.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na kilka minut. Po rozwałkowaniu używając szklanki wykroić z ciasta koła, a następnie na każdym z nich umieścić porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
W rondelku zeszklić cebulę, dodać grzyby i przyprawy, wlać koniak i śmietanę, a następnie doprawić do smaku przyprawami i pastą truflową. Całość gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę jajko oraz posiekaną natkę pietruszki
Pierogi ułożyć na gorącym sosie, udekorować pomidorkami cherry, cząstkami jajek przepiórczych i świeżą natką.