Kapustę umyć, odłożyć kilka liści, resztę poszatkować. Kapustę gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Gotować je w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Kapustę i marchew odcedzić, dobrze odsączyć. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso, aby było chrupiące. Dodać cebulę oraz czosnek i kontynuować smażenie. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ketchup, bułkę tartą, żurawinę amerykańską i posiekaną natkę.
Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na liściach kapusty ułożyć plastry marchwi, na nich mięso i zwinąć liście. Formę do sufletów wysmarować tłuszczem. Dno wyłożyć ugotowaną kapustą, a na niej umieścić przekrojone w poprzek na pół zawinięte mięso. Całość polać mieszanką jajeczno-mleczną i posypać tartym serem. Zapiekać przez ok. 30-40 minut w temperaturze 200°C.