Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry i gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i dobrze odsączyć. Strąki papryki podzielić na ćwiartki, oczyścić, umyć i pokroić. Z kapusty kiszonej odcisnąć sok. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć. Kapustę wymieszać z papryką, żurawiną i orzechami włoskimi.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mieloną paprykę, chili i majeranek, dolać śmietanę i zagotować. Garnek zestawić z ognia. Kwaśną śmietanę wymieszać z mąką i jajkami, dodać do cebuli i śmietany.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, następnie warstwę kapusty kwaszonej i 2/3 mieszanki jajeczno-śmietanowej. Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry ziemniaków i polać pozostałą masą z jajek i śmietany. Całość posypać tartym serem i piec 30-40 minut w temperaturze 200°C.