Dziczyzna

Medaliony z sarny z puszystymi racuszkami i sosem wiśniowym

Medaliony z sarny z puszystymi racuszkami i sosem wiśniowym

Umytą i oczyszczoną polędwicę pokroić na 8 medalionów, każdy lekko rozbić, zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z pozostałymi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać do niej przesiany cukier puder i mąkę. Następnie ciasto osolić i dodać orzeszki. Na rozgrzanej oliwie smażyć z ciasta okrągłe, złociste racuszki.
Na drugiej patelni zagotować cukier z 1/3 szklanki wody. Gdy osiągnie konsystencję syropu dodać miód oraz wiśniówkę, a następnie dodać wiśnie i zielony pieprz. Całość gotować kilka minut i odstawić.
Mięso wyjąć z marynaty, smażyć na patelni lub grillu przez około 5 minut z każdej strony.
Gotowe medaliony i placki ułożyć na talerzu, polać gorącym sosem wiśniowym i udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Zobacz więcej
Wędzony schab z dzika z musem chrzanowo-jajecznym podany z marynowanymi rydzami i sosem jogurtowo-buraczkowym

Wędzony schab z dzika z musem chrzanowo-jajecznym podany z marynowanymi rydzami i sosem jogurtowo-buraczkowym

Posiekane jajka połączyć z odciśniętym chrzanem, masłem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić na kilka minut do lodówki.
Buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do jogurtu, dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz miodem pszczelim i pitnym.
Na talerzu ułożyć torcik z musu chrzanowego i cienko pokrojonych plastrów schabu z dzika.
Danie udekorować marynowanym rydzem, resztą musu chrzanowego, sosem jogurtowo-buraczkowym, cząstkami jajek przepiórczych i świeżym szczypiorkiem.
 

Zobacz więcej
Comber z sarny z pikantną potrawką z dyni i żurawiny amerykańskiej

Comber z sarny z pikantną potrawką z dyni i żurawiny amerykańskiej

Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałki i obgotować 6-8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Przełożyć na sito, dobrze odsączyć. Dymki umyć, usunąć wierzchnią łupinę, cieniutko pokroić. Chili drobno posiekać. Strąk wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ.
Na patelni rozgrzać olej, dodać dynię, chili, wanilię, orzechy, żurawinę, miód i wrzątek pozostały z gotowania dyni. Całość dusić 3-4 minuty, pod koniec gotowania dodać dymkę, lekko osolić i odstawić w ciepłe miejsce.
Mięso doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim sarninę z obu stron, polać sosem z dziczyzny i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, w międzyczasie obracając mięso na drugą stronę. Po ugotowaniu odstawić w ciepłe miejsce. Śmietanę wymieszać z sosem i gotować, aż nabierze zawiesistej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso pokroić i ułożyć na półmisku. Podawać z pikantną jarzynką i kluseczkami.

Zobacz więcej